M jak Mrówka

Praktyczna waga kuchenna

Praktyczna waga kuchenna

Gotowanie sprawia mi coraz większą przyjemność i o ile odmierzenie potrzebnej ilości płynów nie sprawia mi problemu (przecież kubek to ok. 250 ml), to odważenie składników jest kłopotliwe. Postanowiłam więc kupić wagę kuchenną.

Możemy kupić wagę kuchenną mechaniczną lub elektroniczną. Niezależnie od tego, na jaką się zdecydujemy, waga musi być estetyczna i pasować do naszej kuchni. Z jej wyborem nie powinniśmy mieć najmniejszego problemu, ponieważ producenci oferują modele w stylu retro, takie z kolorowymi wzorami, a także bardzo nowoczesne.

Waga kuchenna mechaniczna czy elektroniczna

Tradycyjna waga mechaniczna ma wewnątrz zamontowany odważnik, połączony ze wskaźnikiem. Wynik ważenia odczytujemy z zegara. Ich zaletą jest atrakcyjna cena, a wadą niedokładność pomiaru – nawet do 20 g. Dla jednych to bardzo mało, ale waga mechaniczna nie będzie dobrym wyborem dla osób będących na diecie czy diabetyków. Waga kuchenna elektroniczna ma również wbudowany płaski odważnik, a pomiar odczytujemy na wyświetlaczu LCD. Zazwyczaj zasilana jest bateriami. Waga elektroniczna pokazuje wynik z dokładności do 1-2 g. Może być również wyposażona w dodatkowe funkcje, np. przelicznik kalorii, funkcja tarowania, pomiar wartości odżywczych i określenie objętości płynów. Oczywiście im więcej funkcji dodatkowych, tym więcej będziemy musieli zapłacić za wagę.

Wagi kuchenne z różnych materiałów

I wagi mechaniczne, i elektroniczne mogą być wykonane z różnych materiałów – plastiku, stali nierdzewnej, szkła czy silikonu, czasami są one ze sobą połączone. Modele z tworzywa sztucznego są lekkie, w różnych kształtach i kolorach oraz stosunkowo tanie. Najbardziej wytrzymałe, odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne są te ze stali nierdzewnej. Natomiast wagi szklane nie chłoną żadnych zapachów, są bezpieczne dla żywności, ładnie się prezentują, niestety można je stłuc. Praktyczne są modele ze składaną, silikonową misą, gdyż nie zajmują zbyt dużo miejsca.

Waga kuchenna koniecznie z pojemnikiem?

Waga kuchenna może być wyposażona w miskę, tackę, talerz lub być zupełnie płaska. Głębsze pojemniki umożliwiają ważenie sypkich produktów, a nawet płynów. Płaskie sprawdzą się przy ważenie większej ilości stałych produktów, np. owoców i warzyw. Najlepiej, aby dołączone do wagi pojemniki miały miarkę i były zdejmowane. Dzięki temu łatwo je wyczyścimy i zważymy kolejne produkty. Całkowicie płaskie wagi zazwyczaj wyposażone są w funkcję tarowania, czyli odejmowania ciężary opakowania od ostatecznego wyniku.

autor: Asia
zdjęcia: Emos, Florentyna, Galicja, Amibition, pixabay.com

Redakcja Zobacz wszystkie wpisy

Joanna Szot

1 komentarzSkomentuj

  • Bardzo fajną wagę kuchenną z misą ze stali nierdzewnej ma Teesa. Osobiście wolę tego typu wagi, bo zwłaszcza przy ciastach ułatwiają ważenie.

Skomentuj

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *