M jak Mrówka

Kategoria - Eksploatacja

Kapsułki do prania – wygoda i czystość

Kapsułki do prania – wygoda i czystość

Moja teściowa zadała mi ostatnio pytanie, jakiego proszku do prania używam. Zdziwiłam się nieco, ale że jest to dość wiekowa pani, to tak naprawdę mało już może mnie zaskoczyć. W przeciwieństwie do niej, która żyje przyzwyczajeniami, ja używałam kapsułek do prania – teściowa pierwszy raz o nich usłyszała właśnie ode mnie.

Jak przechowywać rower na balkonie

Jak przechowywać rower na balkonie

Przychodzi taki czas, kiedy jazda rowerem nie jest już przyjemnością. Deszcz czy śnieg, ujemne temperatury zmuszają nas do zaprzestania tego sportu i odstawienia roweru na kilka miesięcy. Jeśli nie mamy piwnicy czy garażu, ratunkiem może być przechowywanie tego jednoślady na balkonie.

Sztućce podane ze smakiem

Sztućce podane ze smakiem

Siadając do stołu, lubimy czuć się wyróżnieni. Czysta i estetyczna zastawa to warunek, który decyduje o tym, czy nie stracimy apetytu zanim pojawią się potrawy. Aby nabrać go jeszcze więcej, wystarczy kilka zabiegów, by nadać poczęstunkowi przy stole wytwornego charakteru. Ładnie podane sztućce to prosty sposób na indywidualne wyróżnienie każdego...

Olejowanie drewnianego tarasu przed zimą

Olejowanie drewnianego tarasu przed zimą

Drewniany taras jest bardzo przyjemny w użytkowaniu – latem nie nagrzewa się tak jak płytki ceramiczne czy gresowe, jest miły w dotyku i pięknie się prezentuje. Niestety drewno trzeba co jakiś czas konserwować. Pogodne jesienne dni to ostatni dzwonek, aby zabezpieczyć taras drewniany przed zimą.

Plamy z kawy – jak je usunąć z kanapy

Plamy z kawy – jak je usunąć z kanapy

Nie wiem jakim cudem, ale wylałam kawę na białą kanapę. Nie miałam czasu jej usunąć, ponieważ spieszyłam się do pracy, a i tak już byłam spóźniona. Postanowiłam się tym problemem zająć wieczorem, jednak wróciłam do domu z potwornym bólem głowy, więc nie pozstawiłam plamy w spokoju.

Grzyby na zapas – jak przechowywać grzyby

Grzyby na zapas – jak przechowywać grzyby

Grzyby szybko się psują, tak naprawdę są świeże tylko przez jeden dzień. Dlatego też, gdy mąż wróci z lasu, zabieram się za przetwarzanie grzybów – mrożę, suszę, duszę, no i oczywiście marynuję. fot. AdobeStock Mrożenie grzybów Najczęściej mrożę grzyby – nawet mniej szlachetne gatunki, takie jak podgrzybek. Najpierw oczywiście je czyszczę, myję...