Pizza to zdecydowana kulinarna królowa spotkań towarzyskich. Łatwa w przygotowaniu, bogata w różnorodne dodatki, znajdzie zawsze wielu fanów. Przygotowanie pizzy we własnym zakresie uświetni młodzieżową prywatkę, urodzinową zabawę dla najmłodszych, seans w kinie domowym, kibicowanie meczu, czy wreszcie romantyczny wieczór we dwoje.
Dobrze przygotowana pizza z pewnością da nam satysfakcję, ale dodatkowo ładnie podana i serwowana ze znajomością rzeczy z użyciem akcesoriów do pizzy podniesie rangę, tego bądź co bądź, najprostszego przedsięwzięcia kulinarnego.
Kamienie i formy do pizzy
Aby ciasto pizzy było odpowiednio wypieczone, chrupiące i nie rozmiękło nie wystarczy jedynie dobra receptura. Ważne jest również na czym będzie ona wypiekana.
Bardzo popularnymi akcesoriami do wypiekania pizzy są od pewnego czasu kamienie do pizzy. Wykonywane są one z różnych materiałów. Najpopularniejsze to naturalne kamienie granitowe i pochodzenia wulkanicznego, ale znajdziemy również kamienie z żaroodpornej ceramiki oraz szamotowe. Kamień należy najpierw rozgrzać w piekarniku, tak aby skumulował ciepło. Nałożone następnie na kamień ciasto piecze się dzięki temu równomiernie i szybko, zapewniając doskonały stopień wypieczenia i idealną chrupkość. Kamień utrzymuje też ciepło po wyjęciu z piekarnika, dlatego pizza nie stygnie zbyt szybko. Jednocześnie kamień doskonale wchłania wilgoć co zapobiega zwiotczeniu i zaparzeniu się ciasta. Kamienie do pizzy występują w różnych kształtach i wielkościach, a także kolorach. Ten gadżet sprawdzi się również latem przy grillowaniu, ponieważ można go używać do pieczenia pizzy właśnie na ogrodowych grillach.
Tradycyjne formy do pizzy już właściwie nie ustępują jakości pieczenia na kamieniu. Warto wybierać takie formy, które gwarantują nieprzywieranie i nieprzypalanie się ciasta oraz odporność na utrwalanie się np. tłustych plam. Do takich form będą należeć te ze stali węglowej i blachy metalowe z powłoką przeciwprzywierającą. Modne w ostatnim czasie są przeznaczone właśnie wyłącznie do pieczenia pizzy blachy i formy perforowane, których dziurkowana struktura zapobiega przywieraniu i wiotczeniu oraz gwarantuje wyborną chrupkość wypieczonej pizzy.
Łopatki i deski
Dbając o formy do wypiekania warto uzbroić się również w wygodne łopatki do wyjmowania pizzy. Odpowiednio dobrana łopatka pozwoli sprawnie zdjąć ciasto z formy lub kamienia, a jednocześnie uchroni nas przed niebezpiecznym, grożącym ryzykiem poparzenia, manewrowaniem przy piekarniku. Łopatki do pizzy przypominają płaską deseczkę lub szuflę stosowaną do wypieku chleba. Wykonane są zwykle z drewna, aluminium lub stali nierdzewnej.
Po wyjęciu pizzy warto przełożyć ją na specjalnie produkowaną w tym celu i dostępną w wielu estetycznych wariantach deskę do pizzy. Jest to akcesorium daleko bardziej przydatne i wygodne niż również popularny, ale mniej praktyczny talerz do pizzy. Drewniane deski do pizzy występują w wielu wariantach wzbogaconych o różne dodatkowe funkcjonalności. Nacinane rowki po przekątnej okrągłej deski pozwolą nam wygodnie i równo naciąć trójkąty pizzy. Wersja obrotowa z kolei urozmaici serwowanie. Wygodnym rozwiązaniem jest również deska z rączkami, która pozwoli sprawnie przenosić pizzę i częstować wokół zebranych gości.
Noże do pizzy
Do krojenia pizzy polecane są specjalne obrotowe noże (tzw. radełka) – stalowe ostre koło zamontowane na wygodnym uchwycie. W sklepach z akcesoriami kuchennymi znajdziemy wiele modeli, różniących się od siebie wielkością i dekoracyjnością. Ważne, aby zwrócić uwagę na jakość wykonania. Obrotowy nóż do pizzy powinien być wykonany z dobrej jakości stali, solidnie zespolony z uchwytem, odporny na wyginanie oraz łatwy w czyszczeniu, najlepiej z możliwością mycia w zmywarkach.
Bardzo ciekawym i równie wygodnym rozwiązaniem jest nóż kantowy, przypominający trochę wachlarz, którego zaostrzony łukowaty brzeg pozwala na sprawne cięcie pizzy. Nóż taki może mieć ciekawą formę i dekoracyjne wykończenie.
W całej gamie ciekawych akcesoriów do pizzy znajdziemy również sztućce indywidualne, ze specjalną oprawą dekoracyjną nawiązującą do motywów tradycji pieczenia i serwowania tego włoskiego dania.
Dominika