M jak Mrówka

Zielona kuchnia na przekór jesieni i zimie

Zielona kuchnia na przekór jesieni i zimie

Dla tych wszystkich, którzy z zimą są na bakier i raczej śladem niedźwiedzia brunatnego woleliby przespać tę porę roku mamy propozycję – zielono w kuchni. Ten żywy i soczysty jednocześnie kojący kolor pozwoli zapomnieć o szarówce za oknem.

Kuchnia to pomieszczenie zwykle ciepłe. Gotowanie, pieczenie, zmywanie, wszystkie te czynności podnoszą temperaturę (w sensie dosłownym i przenośnym). Kolor zielony jest kolorem zimnym, ale w przeciwieństwie do błękitu czy fioletu ma w sobie wiele radości. Szczególnie soczysta jasna zieleń kojarząca się z wiosną, roślinnością, świeżością działa na nas relaksująco, dlatego będzie doskonale dodawała uroku i stworzy dobry klimat w miejscu, w którym spędzamy wiele czasu i jest to zwykle czas pracowity – w kuchni. Zielona kuchnia? Tak!

Zielone ściany w kuchni

Zielona kuchnia na przekór jesieni i zimie

Jeśli projektowanie i wyposażanie kuchni właśnie przed nami albo nosimy się z remontem, warto rozważyć użycie soczystej jasnej, zieleni na potrzeby codziennego komfortu i zbudowania przyjaznego klimatu w kuchni. Chociaż kolor jasnozielony określany jako „kolor pączków na drzewach” był kolorem roku 2017, to jednak nie deaktualizuje się i stale widzimy go w dodatkach dekoracyjnych, tekstyliach, elementach wyposażenia wnętrza (chociażby w stylu egzotycznej „urban jungle”). Tam, gdzie zależy nam, by przestrzeń była świeża, żywa, soczysta, jednocześnie optymistyczna i przyjemna dla zmysłów zafundujmy sobie zieloną mocną „plamę”. W kuchni doskonale sprawdzi się zielona boazeria, szyba nad blatem kuchennym z mocno zielonym motywem, wreszcie fototapeta z soczystą zieloną roślinnością. Taki wyróżnik będzie doskonale kontrastował z meblami kuchennymi w kolorze białym, szarym czy czarnym, ale także pięknie skomponuje się z naturalnym drewnem.

Zielona kuchnia w dodatkach

Jeśli w naszej kuchni jest ponuro, wieje chłodem, brakuje mocnych akcentów, dobrym i nietrudnym zabiegiem jest inwestycja w soczysto zielone wyposażenie. Stoiska z akcesoriami kuchennymi pełne są urządzeń drobnego AGD (czajników elektrycznych, tosterów, robotów, blenderów, ekspresów) w jaskrawych, modnych kolorach, w tym również wiosennie zielonych.

Zielona kuchnia na przekór jesieni i zimie

Warto także pomyśleć o skompletowaniu nietuzinkowej i atrakcyjnej w wyrazie zielonej zastawy. Nawet komplet kubeczków czy filiżanek o świeżej zielonej barwie może ożywić wygląd przeszklonej witrynki i wprowadzić wiosenny klimat tam, gdzie jeszcze przed chwilą wiało nudą.

Nie zapominajmy o niezbędnych w kuchni akcesoriach. Od czasu kiedy w modzie są przybory kuchenne wykonane z silikonu, producenci oferują całą paletę kolorystyczną łopatek, trzepaczek, chochli, durszlaków, cedzaków etc. Komplet zielonych estetycznych akcesoriów kontrastujących z innymi przedmiotami w kuchni może umilić nam i rozweselić codzienne kucharzenie.

Zielona kuchnia w roślinach

Zielona kuchnia na przekór jesieni i zimie

Oczywiście nie zapominajmy o roślinach. To one budują atmosferę domu! Jeśli chcemy wprowadzić odrobinę wiosny w kuchni na cały rok, koniecznie udekorujmy jej przestrzeń roślinami doniczkowymi. W kuchni doskonale odnajdą się zarówno te niewymagające, czyli sukulenty i kaktusy, jak i rośliny, które na przykład kochają wilgoć i będą ją również czerpać z powietrza, jak bluszcze i paprotki. Nie zapominajmy też o ziołach – świetnie dopełniają wiosenny wizerunek kuchni, a przy tym mogą być regularnie stosowane do potraw.

Jeśli nasza kuchnia jest ciemna i brak w niej światła albo jeśli nie specjalnie mamy rękę do roślin, udekorujmy tę przestrzeń roślinami sztucznymi, które do złudzenia potrafią naśladować te prawdziwe.

autor tekstu: Dominika
zdjęcia: AdobeStock, Dajar, Galicja

Redakcja Zobacz wszystkie wpisy

Joanna Szot

Skomentuj

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *