Chrupiące grzanki to dobry sposób na pożywne śniadania. Aby je przyrządzić, niezbędny jest toster. Jaki kupić, aby dobrze opiekał pieczywo? A może warto zainwestować w urządzenie, w którym przyrządzimy również inne potrawy?
Wybór tostera nie należy do trudnych zadań. Warto jednak dowiedzieć się, jakiego typu urządzenie najlepiej spełni nasze oczekiwania – do wyboru mamy tostery pionowe, poziome i zamykane (opiekacze).
Rodzaje tosterów
Tradycyjny toster pionowy służy wyłącznie do opiekania kromek chleba, a jego obsługa jest łatwa i intuicyjna. Urządzenie to po prostu obudowany metalowy pojemnik, wyposażony w elektryczne grzałki – pieczywo wkłada się od góry do specjalnych otworów. Najczęściej możemy opiekać w nim 2 kromki, jednak gdy nasza rodzina jest spora, dobrym wyborem będzie zakup modelu umożliwiającego zapiekanie 4 kromek jednocześnie. Niektóre tostery wyposażone są w specjalne nakładki, które pozwalają wypiekać tosty we wzorki. Tostery pionowe swoją popularność zawdzięczają niskiej cenie, a dzięki coraz bardziej wyszukanemu designowi dopasujemy je do aranżacji każdej kuchni. Natomiast toster poziomy to urządzenie sporych wymiarów i raczej zastępuje piekarnik, gdyż pieczywo kładzie się na ruszcie (może być ich kilka), który znajduje się między grzałkami. Jego zaletą jest to, że na chleb możemy położyć np. ser czy wędlinę, a także zapiekać w nim inne potrawy. Na rynku dostępne są także tostery zamykane, w których pieczywo opiekane jest przez metalowe powierzchnie, dobrze by były powleczone nieprzywierającymi powłokami, np. teflonową lub ceramiczną. Dzięki tym urządzeniom możemy przygotować tosty z farszem – dowolne składniki umieszczamy między dwoma kromkami i zapiekamy. Dobrym wyborem będzie zakup opiekacza z wymiennymi wkładami – np. do gofrów, grillowania czy steków.
Tostery – najważniejsza jest moc
Tostery zasilane są prądem, z tego też powodu podczas ich wyboru najważniejsza jest ich moc. Im będzie ona większa, tym szybciej przyrządzimy grzanki. Moc tosterów do domowego użytku waha się w granicach 600-1500 W. Trochę inaczej wygląda to w przypadku tosterów zamykanych – ze względu na konstrukcję wystarczające będą modele o mocy 700 W. Coraz popularniejsze są tostery z możliwością regulacji mocy, dzięki czemu możemy mocno przypiec potrawę lub jedynie podgrzać. Moc regulujemy zazwyczaj pokrętłem, chociaż dostępne są modele z przyciskami.
Parametry i funkcje tosterów
Wybierając toster, warto oprócz mocy zwrócić uwagę na inne parametry i funkcje, które ułatwiają przygotowanie posiłków.
- Wielkość – im większy toster, tym więcej zmieści się w nim tostów, jednak w małej kuchni możemy mieć problem ze znalezieniem dla niego miejsca.
- Obudowa – metalowa (oczywiście odpowiednio zaizolowana) jest bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne czy odkształcenia, są jednak cięższa od wykonanej z tworzywa sztucznego. Na rynku dostępne są tostery z obudową metalowo-szklaną.
- Przewód – jego długość powinna umożliwiać bezproblemowe podłączenie tostera do gniazda zasilającego. Gdy urządzenie często będzie chowane lub przenoszone, przydatna okaże się możliwość schowania kabla wewnątrz urządzenia.
- Gumowe nóżki – zapobiegną samodzielnemu przesuwaniu się tostera po śliskim blacie.
- Zabezpieczenia – tostery wyposażane są w czujniki temperatury, które zabezpieczają przed przegrzaniem, a w konsekwencji przed pożarem. Ponadto niektóre modele mają podświetlaną podstawę lub zmieniają kolor podczas opiekania pieczywa.
- Wskaźnik temperatury – najczęściej to nieduży wyświetlacz. Odpowiednią temperaturę dobierzemy dzięki regulatorowi mocy i osiągniemy zamierzony efekt.
- Czas opiekania – dzięki niemu nie musimy pilnować grzanek. W tańszych tosterach czas opiekania ustalony jest z góry, w droższych ustawiamy go samodzielnie ustawiamy (za pomocą pokrętła lub przycisków). Na rynku dostępne są model z funkcją memory – zapamiętanie ostatnio ustawionego czasu i mocy opiekania.
- Programowane tryby – dostępne są w droższych modelach, możemy toster zaprogramować np. na rozmrażanie, opiekanie jednostronne (tryb bagietki), szybkie opiekanie (tzw. funkcja Booster) lub ponowne podgrzewanie.
autor: Asia
zdjęcia: Florentyna, Opti, MPM, pixabay.com