M jak Mrówka

Szybkie lody dla ochłody – czyli warto mieć foremki do lodów

Szybkie lody dla ochłody – czyli warto mieć foremki do lodów

Lato bez lodów? Trudno sobie wyobrazić? A jednak, szczególnie teraz, martwimy się o higienę przy ich spożywaniu, jakość i sposób produkcji, zwłaszcza w miejscach turystycznych, gdzie sprzedaż ma bardziej prowizoryczny charakter. Namawiamy zatem do samodzielnej produkcji lodów. Jest bowiem łatwa, przyjemna, a co najważniejsze, zdrowa – bo to od nas zależy co „wlejemy” do foremki do lodów.

Szybkie lody dla ochłody – czyli warto mieć foremki do lodów
fot. pixabay.com

Coraz więcej z nas stosuje różnorakie diety, np. z pobudek ekologicznych przechodzimy na weganizm albo nasze dzieci akurat nie tolerują laktozy. Na rynku nierzadko ciężko znaleźć takie produkty lodowe, żeby spełniały potrzeby całej rodziny. Lody produkowane przemysłowo zawierają często wiele składników, które mogą być nieprzyswajane przez nasz organizm albo powodować alergię. Doskonałym sposobem jest zatem samodzielna produkcja lodów – szybka i łatwa z pomocą foremek do lodów, które po wypełnieniu smacznym i zdrowym nadzieniem umieszczamy w zamrażalniku.

Szybkie lody dla ochłody – czyli warto mieć foremki do lodów
fot. pixabay.com

Z czego można zrobić lody w foremkach?

Owoce zamknięte w lodowej formie

Najłatwiejszym sposobem na zamknięte w lodach zdrowie jest po prostu przygotowanie świeżych i czystych owoców sezonowych lub egzotycznych oraz mineralnej niegazowanej wody z miodem i cytryną. Do takiej lodowej propozycji przydadzą się dość spore foremki o regularnym okrągłym kształcie przypominającym kubek. Umyte owoce kroimy na drobne kawałki, umieszczamy w foremce i zalewamy słodko-kwaskową wodą. Wkładamy na czas ścięcia do zamrażalnika. Taki deser lodowy to słodkie orzeźwienie z powodzeniem mogące konkurować z domową lemoniadą.

Do przygotowania tego typu lodów doskonale będą nadawały się takie owoce sezonowe jak: truskawki, maliny, borówki, poziomki, a także owoce egzotyczne kiwi, arbuz, ananas.

Szybkie lody dla ochłody – czyli warto mieć foremki do lodów
fot. Galicja

Domowe sorbety

To właściwie inna wersja wspomnianej wyżej formy przygotowania domowych lodów, gdzie składnikiem podstawowym i głównym są po prostu świeże, zdrowe owoce. Sorbet to nic innego jak zmiksowany mus owocowy z dodatkiem syropu cukrowego. Zatem jeśli chcemy przygotować taki deser, wystarczy zmiksować/zblendować ulubione owoce i wypełnić nimi foremki do lodów. Nie zawsze musimy dodawać słodki syrop, miód czy inne substancje słodzące. Jeżeli owoce są mocno dojrzałe i słodkie same w sobie, lody nie potrzebują dosładzania, żeby miały przyjemny smak. Bardzo dobrym rozwiązanie jest dodawanie do miksowania owoców banana lub ananasa, nadają one przyjemną aksamitną konsystencję, imitującą tę, jaka charakteryzuje lody mleczne.

Doskonałe sorbety powstają z truskawek, brzoskwiń, moreli i śliwek oraz wielu innych sezonowych owoców, które można zmiksować na gładką, wygodną do spożywania konsystencję (najlepiej te bez drobnych pestek).

Szybkie lody dla ochłody – czyli warto mieć foremki do lodów
fot. Domex, Galicja

Lody w foremkach z soku owocowego

Idealna formuła, by przemycić zdrowe owoce i warzywa do diety naszym pociechom. Wszelkie soki zagęszczone, zawierające w swoim składzie jabłko, marchewkę, dynię, banana, a czasem także dodatkowo takie warzywa jak pomidor czy seler, można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych lodów.

Szybkie lody dla ochłody – czyli warto mieć foremki do lodów
fot. pixabay, Galicja

Zmrożona konsystencja, ładny wyrazisty kolor, a także ciekawa foremka – np. w kształcie truskawki – zmyli czujność dziecka, które zwykle odmawia zjedzenia warzywa czy owocu w naturalnej postaci. Schłodzony sok w formie loda to także fajna propozycja w upalny dzień na potrzeby orzeźwienia. Na domowe letnie party warto właśnie w ten nietypowy sposób zaserwować lemoniadę, ice tea czy sok owocowy. W asortymencie stoisk z akcesoriami kuchennymi znajdziemy bardzo wygodne komplety zespolonych foremek, które pozwalają w łatwy sposób napełnić wszystkie komory przeznaczone na lody oraz stabilnie umieścić je w zamrażalniku bez ryzyka przechylenia i rozlania. Ułatwiają także „wyprodukowanie” lodów hurtem.

Lody mleczne w foremkach – czyli jogurt i serek homogenizowany na podorędziu

Dla ambitnych i profesjonalnych domowych kucharzy lody mleczne też są w zasięgu możliwości samodzielnego przygotowania. Niemniej są praco- i czasochłonne. Dlatego my sugerujemy wariant prosty – przygotowanie lodów w foremkach z mlecznego koktajlu. Wystarczy zmiksować ulubione owoce – czarną porzeczkę, jagodę, truskawkę, malinę etc. z serkiem homogenizowanym lub gęstym jogurtem i odrobiną cukru. Taki koktajl, który sam w sobie już jest pysznym deserem, zamrożony nabierze dodatkowej atrakcyjności.

Lody mleczne, które wykonamy samodzielnie w wygodnych foremkach niekoniecznie muszą zawierać owoce. Możemy bowiem skorzystać z gotowych produktów o określonych smakach. Do zamrożenia w lodowych foremkach doskonale nadawał się będzie serek homogenizowany czy jogurt o smaku waniliowy, biszkoptowym lub czekoladowym.

Lody w foremkach są bardzo atrakcyjnym rozwiązaniem dla wszystkich mam, które chcą urozmaicić dietę swojego malucha, a jednocześnie sprawić mu przyjemność. Jednocześnie gwarantują jakość dostarczonych produktów i bezpieczeństwo serwowania, a przecież o to chodzi. Zdrowe, domowe lody w sam raz na czas niepewności związanej z rozpowszechnianiem się coronavirusa.

autor tekstu: Dominika
zdjęcie otwierające: pixabay.com

Redakcja Zobacz wszystkie wpisy

Joanna Szot

Skomentuj

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *