Warzywa i owoce to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych. Są ważnym składnikiem zdrowej diety i podstawą racjonalnego sposobu odżywiania. Będziemy mogli ich smakiem cieszyć się długo, jeśli zadbamy o odpowiednie przechowywanie.
Sierpień to czas, kiedy staramy się zapełnić spiżarnię smakowitościami, które nawet w środku upalnej zimy przypomną nam o upalnym lecie. Słodkie truskawki, maliny, wiśnie, przepyszne pomidory, fasolkę i inne plony „zamykamy” więc w przeróżne słoje, słoiki i słoiczki.
Klasyczne słoiki
Nadal dla wielu gospodyń domowych podstawą są słoiki weck. Wykonane są z grubego, odpornego na wysoką temperaturę szkła. Są trwałe i dekoracyjne, a przy tym skutecznie konserwują przetwory. Do zamknięcia wecków służą grube dekle i charakterystyczne gumowe uszczelki. Niestety guma po kilku sezonach traci swoje właściwości, dlatego też po jakimś czasie użytkowania musimy je wymieniać. Konkurencją dla weków są słoiki typu twist-off z uszczelką na stale zamontowaną w metalowej zakrętce. Również metalowe zakrętki ulegają deformacją, konieczna jest wówczas ich wymiana.
Dekoracyjne słoiki
Poza klasycznymi słoikami z zakrętkami różnej wielkości i wekami wykorzystajmy bardziej dekoracyjne sposoby przechowywania letnich plonów. Chociaż kilka rodzajów dżemów, konfitur, sałatek i kompotów – tych szczególnie efektownych wizualnie – zamknijmy w ozdobnych słoikach wykonanych z grubego szkła. Warto wybrać model ozdobiony wzorem w postaci wytłoczonego obrazka lub napisu. Także sama forma słoika może być nietypowa – ścianki mogą być pękate jak beczułki lub wielokątne. Elementem ozdobnym może być również piękna nakrętka. Jeśli takiej nie mamy, słoik warto ozdobić tkaniną. Najlepiej wyprodukować je samodzielnie z resztek bawełnianych kretonów. Można też użyć również kolorowych serwetek, . Dobra będzie także firanka z kordonka. Dodatkowo słoiczki przewiążmy ozdobną wstążką lub aksamitką. Nie zapomnijmy o rafii. Ustawione na otwartej półce w centralnym miejscu w kuchni ozdobne słoiki sprawią, że wnętrze zyska klimat przytulnej babcinej spiżarni.
Dekorowanie słoików to fajny sposób na wspólne spędzenie czasu z dziećmi – takie „upiększenia” pozwalają na kreatywne spełnienie fantazji. Ponadto czynność ta bardzo odpręża. A gdy przetwory przeznaczone są na prezent, będą cieszyć nie tylko podniebienie,ale również oko.
Słoiki dobrze oznaczone
Niezależnie od tego, czy słoiki z przyrządzonymi przetworami trafią do piwnicy, spiżarni czy też zostaną wyeksponowane, warto je dobrze opisać. Samoprzylepne etykiety udekorowane owocami lub warzywami to wygodny sposób na praktyczne i ładne oznakowanie przetworów. Dzięki nim nie pomylimy dżemu truskawkowego z żadnym innym.
Asia