M jak Mrówka

Jak przechowywać warzywa i owoce zimą

Jak przechowywać warzywa i owoce zimą

Warzywa i owoce to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych. Zimą możemy także cieszyć się ich smakiem, pod warunkiem, że będziemy je odpowiednio przechowywać.

Obecnie warzywa i owoce możemy kupić „od ręki”. Jednak zimowa pora nie zachęca do częstego wychodzenia z domu i codziennego zaopatrywania spiżarni w świeże produkty. Dlatego też warto kupić jednorazowo większą ilość warzyw czy owoców i zadbać o ich prawidłowe przechowywanie. Pozwoli to także uniknąć marnowania jedzenia, a to wpłynie korzystnie na nasz budżet domowy. Najważniejsza zasada, do której należy się stosować: nie wolno przechowywać warzyw i owoców razem – powinny znajdować się w oddzielnych szufladach czy pojemnikach.

Jak przechowywać warzywa i owoce w temperaturze pokojowej

Nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do przechowywania w lodówce – w ten sposób możemy skrócić ich świeżość, stracą również swój smak. Nie wkładajmy więc do niej owoców egzotycznych: awokado, bananów, mango, ananasów czy cytrusów. Najlepiej przechowywać je w miejscach suchych i ciepłych, np. dekoracyjnym koszyku. Także w koszyku czy półmisku przechowujmy ogórki, cukinię czy pomidory. Poza lodówką przechowujemy także ziemniaki (w miejscu suchym i ciemnym), cebulę i czosnek (w przewiewnym miejscu, w siatce z dziurkami).

Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce    

Owoce i warzywa, które przechowujemy w lodówce. Najlepiej układać je w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami – będą wchłaniały wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowają świeżość. W lodówce możemy przechowywać: arbuza, owoce jagodowe (truskawki, maliny, jagody, borówki, jeżyny), liczi, winogrona, wiśnie, śliwki, czereśnie, brokuły, brukselkę, cykorię, buraki, groszek, grzyby, kalafior, kalarepę, kapustę, karczochy, koper, kukurydzę, marchew, pietruszkę, pieczarki, pora, rabarbar, roszponkę, rzodkiewkę, sałatę głowiastą i lodową, szałwię, selera, szparagi czy szpinak. Natomiast jabłka czy gruszki tak samo dobrze czują się w lodówce, jak i w koszyku na kuchennym blacie.  

Do lodówki wkładamy nieumyte warzywa i owoce. Jeśli owoce np. truskawki, maliny, mają szypułki, nie obrywajmy ich – wykonajmy tę czynność dopiero przed podaniem. Warzywa i owoce, by były świeże oraz smaczne muszą mieć dostęp do powietrza. Nie przechowujmy ich więc w foliowych woreczkach, owinięte folią spożywczą czy papierem śniadaniowym. Poza tym skraplająca się w woreczkach foliowych para przyspiesza gnicie żywności. Jest jeszcze jedna kwestia. Rośliny bardzo często nawożone są nawozami sztucznymi, których głównym składnikiem jest azot. W zapakowanych w szczelne folie warzywach azotany szybciej zmieniają się w szkodliwe i rakotwórcze azotyny. Przekrojone lub rozdrobione warzywa i owoce muszą koniecznie być przechowywane w lodówce (najlepiej w szczelnym pojemniku) i szybko zużyte. Trzymane w cieple pod wpływem bakterii zaczynają gnić.

Pamiętajmy, że przez cały okres magazynowania warzyw i owoców powinniśmy utrzymywać stałą temperaturę. Jej skoki mogą powodować ich szybsze psucie.

autor tekstu: Asia
zdjęcia: AdobeStock, pixabay.com

Redakcja Zobacz wszystkie wpisy

Joanna Szot

Skomentuj

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *