Płyta indukcyjna coraz częściej gości w naszych kuchniach. Tylko jak ją wyczyścić? To łatwe zadanie, pod warunkiem, że wiemy jak to zrobić.
Zanim zabierzemy się za czyszczenie płyty indukcyjnej, przeczytajmy dołączoną do niej instrukcję. Producenci zamieszczają w niej informacje, jak uniknąć uszkodzenia i zniszczenia płyty.
Płyta indukcyjna – czyszczenie
Płytę indukcyjną możemy czyścić gąbką lub ściereczką nasączona płynem do zmywania – dokładnie wycieramy nimi powierzchnię płyty. W razie potrzeby, czynność powtarzamy. Następnie płytę opłukujemy z mydlin za pomocą wilgotnej szmatki i wycieramy papierowym ręcznikiem lub miękką szmatką. Za pomocą octu usuwamy pozostałe smugi.
Płytę indukcyjną możemy myć także preparatami, których używamy mycia do okien lub płytek w kuchni – ważne, by płyta indukcyjna była zupełnie zimna.
Do czyszczenia płyty indukcyjnej możemy również zastosować specjalne preparaty do usuwania tłuszczu z płyty. Spryskujemy nimi płytę i wycieramy do czysta delikatną szmatką, uprzednio zwilżoną wodą. Na koniec wycieramy płytę do sucha.
Czyszczenie płyty indukcyjnej z przypalonych resztek jedzenia
Resztki jedzenia, które pozostały przypalone na płycie, najlepiej usunąć od razu. Wyłączamy płytę i zdejmujemy z niej gorące naczynia. Za pomocą skrobaka do płyt indukcyjnych (z jego zakupem nie powinniśmy mieć problemu, dostępny jest w każdym sklepie AGD) delikatnie zeskrobujemy jedzenie. Najlepiej jest drapać pod kątem 45o. Do czyszczenia nie używajmy ścierającej gąbki lub druciaka, ponieważ porysujemy powierzchnię płyty. Nie korzystajmy z płyty, dopóki nie usuniemy z niej wszystkich resztek jedzenia.
Czyszczenie pokrywy
Przykrywę płyty indukcyjnej przykrywamy mokrą szmatką, czekamy kilka minut, a następnie dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym.
autor tekstu: Asia