M jak Mrówka

Czego nie myć w zmywarce?

Moja mama dała namówić się w końcu na kupno zmywarki. Jednak, że jest to kobieta przed siedemdziesiątką potrzebowała wytycznych, jak używać urządzenia. Najbardziej obawiała się, że wyrzucę nagromadzone przez lata i z trudem zdobywane sprzęty kuchenne.

fot. fotolia.comZrobiłyśmy przegląd naczyń i okazało się, że nie jest źle. Większość pozostała na swoich miejscach, z czego moja mama jest bardzo szczęśliwa. Z obsługą zmywarki też poszło nie najgorzej, chociaż za pierwszym razem mamie trzęsły się ręce i koniecznie chciała opłukać naczynia z resztek jedzenia.     

Włączamy zmywarkę

Zanim włożymy naczynia do zmywarki, usuńmy resztki jedzenia – o ile nie zrobiłyśmy tego wcześniej, ja usuwam je od razu po wypakowaniu zmywarki. Pozostawienie ich spowoduje zatkanie filtrów, przewodu odpływowego i dysz ramienia spryskującego. Naczynia układamy w koszach, dostosowanych do różnej wielkości przedmiotów. Najlepiej jak nie będą się dotykały. Garnki i patelnie, na których zalegają przypalone resztki jedzenia, dobrze jest wcześniej zamoczyć w wodzie z dodatkiem środka myjącego.

Czego nie myjemy w zmywarce?

Talerze, sztućce, szklanki, filiżanki, kubki, garnki itp. spokojnie możemy umyć w zmywarce. Nie wkładajmy natomiast do niej:

  • naczyń ze szkła ręcznie malowanego lub dekorowanego – istnieje ryzyko, że znajdujące się na nim wzory mogą wyblaknąć,
  • materiałów termoplastycznych – pod wpływem wysokiej temperatury mogą zmienić kształt,
  • przedmiotów z elementami drewnianymi, desek do krojenia, drewnianych łyżek – drewno myte w zmywarce pęka i powiększa swoją objętość, co sprawia, że przedmioty są już nieprzydatne, 
  • naczyń aluminiowych – aluminiowe sztućce zmienią kolor na bury,
  • naczyń kryształowych lub ze szkła ołowiowego – drobinki jedzenia mogłyby zarysować szkło, a zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do jego pęknięcia, chyba że mają oddzielną rekomendację producenta do zmywania mechanicznego (ale po kilku latach od zakupu, kto to może wiedzieć),
  • srebrnej zastawy równocześnie z zastawą ze stali oksydowanej, aby nie nastąpiła między nimi reakcja chemiczna powodująca osadzanie się ciemnego nalotu,
  • naczyń i patelni ze specjalną powłoką, np. teflonową – silnie działające chemikalia mogą zniszczyć powłokę,
  • przedmiotów z mosiądzu – gorąca woda zmyje z niego naturalną warstwę ochronną sprawiając, że straci on blask,
  • antyków – detergenty powodują stopniowe ścieranie się emalii i naniesionych wzorów,
  • przedmiotów nie związanych z gastronomią, np. narzędzi, wałków i pędzli malarskich czy rzeczy zabrudzonych olejem (niejadalnym), smarem lub z jakąś trucizną czy substancją żrącą z uwagi na ryzyko uszkodzenia urządzenia, a także zanieczyszczenia naczyń w trakcie kolejnego mycia, z uwagi na możliwość zatrucia.

Moja mama najpierw przeraziła się tą listą i stwierdziła, że zmywarka jej niepotrzebna, ale jak przyjrzała jej się bliżej to stwierdziła, że tak naprawdę to ona wszystko może myć w zmywarce, bo przecież antyków nie ma.

Asia

O autorze Zobacz wszystkie wpisy

mjakmrowka