Ciepłe dni zachęcają do urządzania przyjęć w przydomowym ogrodzie. Podczas nawet tych w nielicznym gronie zadbajmy o napoje chłodzące. Oczywistym naczyniem na kompot, wodę czy lemoniadę jest dzbanek. Jednak, gdy wybrałam się po jego zakup, okazało się, że wybór jest ogromny. Zobaczmy, w czym możemy podawać napoje.
Dzbanek to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Możemy w nim podawać zarówno napoje zimne, jak i ciepłe, np. herbatę czy kawę. Dostępne w sklepach dzbanki mają różne kształty i wykonane są z różnych materiałów. Tradycyjne to szklane, ceramiczne lub porcelanowe naczynia. Składają się z pękatego brzuśca, uchwytu oraz wylewu. Większość ma również przykrywkę. Orzeźwiające napoje możemy serwować również w karafkach. Te szklane lub porcelanowe naczynia kształtem przypominają pękatą butelkę. Długa i wąska szyjka ułatwia nalewanie, zakończona jest szklanym lub metalowym korkiem. Ostatnio bardzo modne są słoje z kranikiem, w których możemy dozować na przykład wodę mineralną (najlepiej z plasterkami ulubionych owoców lub listkami ziół), świeżo wyciskane soki owocowe, kompoty, lemoniadę domowej roboty czy też mrożoną herbatą. Oczywiście to tylko kilka propozycji naczyń, nie sposób ich wszystkich opisać. Przyjrzyjmy się, co oferuje rynek – prezentujemy wybrane dzbanki, karafki i słoje.
Asia