Majówki, wiosenne pikniki, wycieczki i grillowe spotkania w plenerze – wreszcie przyszedł ten wymarzony czas! Aby jak najprzyjemniej korzystać z pięknej pogody i uroków przyrody, warto przygotować zawczasu funkcjonalne akcesoria piknikowe – do nich m.in. należą torby termiczne.
Nieodłącznym elementem wypoczynku na świeżym powietrzu i spędzania dłuższego czasu na łonie przyrody jest spożywanie smacznych posiłków oraz regenerujących napojów. Kiedy temperatury stają się wysokie, a słońce grzeje całą pełnią, warto zadbać o jakość i bezpieczeństwo wiktuałów – zaopatrzyć się w wygodną i funkcjonalną torbę termiczną.
Torby termiczne, chłodnicze, izotermiczne czy wreszcie termoizolacyjne, bo tak zamiennie używa się ich nazwy, mają na celu utrzymać niezmienną temperaturę produktów w niej zamkniętych. Jeśli więc zależy nam na przechowaniu żywności i napojów w chłodnej temperaturze, do torby należy włożyć mocno schłodzone wiktuały i szczelnie zamknąć. Torby chłodnicze potrafią utrzymać niezmienną temperaturę produktów od 4 do nawet 11 godzin (w zależności od modelu i stopnia izolacji ścianek torby).
Torby izotermiczne do wyboru do koloru – na każde potrzeby
Torby termoizolacyjne mają podobną budowę, zwykle wykonane są z poliestrowego pokrowca (odpornego na uszkodzenia mechaniczne i głębokie plamy), w którego ściankach znajduje się dobrze izolująca pianka PE. Wewnętrzną wyściółkę stanowi odporna na zaplamienia i wodoszczelna cerata albo, dodatkowo wspomagająca izolacyjność, folia aluminiowa.
Torby termiczne znajdziemy w pełnej gamie kształtów, fasonów oraz w różnych rodzajach pojemności. W zależności od potrzeby i okazji, na jaką chcemy zastosować torbę izotermiczną, dobierzemy wygodny model. Znajdziemy zarówno te niewielkie, jak i obszerne warianty składane (zastępujące nawet lodówkę turystyczną); te płaskie z powodzeniem dające się włożyć pod ramię, jak i te przypominające kuferek, gwarantujące stabilny układ umieszczonych w nich produktów.
Jeśli przed nami niewielka wycieczka, np. wysyłamy dziecko na szkolny jednodniowy rajd, wystarczy niewielka torba termoizolacyjna przypominająca chlebak, która pomieści kanapkę, jabłko i niewielki napój. Wyposażona w szczelne suwaki i wygodny pasek na ramię będzie odpowiednim wyposażeniem gwarantującym jakość prowiantu.
Na dłuższe pikniki i grupowe wycieczki dobrze jest wybrać model torby chłodniczej o większych gabarytach, ale wygodnym sposobie transportu np. w formie plecaka albo niewielkiej torby podróżnej. Mocne uszy, szelki i paski będą gwarantem nieuciążliwego transportu, szczególnie jeśli torbę wypełnimy ciężkimi butelkami z napojem.
Warto zwrócić uwagę na wielość schowków, przegródek i kieszeni w jakie wyposażona jest torba. Modele bogate w powyższe udogodnienia pozwalają na oddzielne zapakowanie wiktuałów np. słonych i słodkich. Dodatkowo umożliwiają spakowanie wielu użytecznych akcesoriów sztućców, ściereczek i drobnego sprzętu turystycznego.
Bardzo atrakcyjną grupę toreb chłodniczych stanowią te dekoracyjne, które możemy wykorzystać nie tylko na plażę czy spotkanie w plenerze ze znajomymi, ale również do codziennego transportu śniadania czy lunchu do pracy w upalne dni.
Należy pamiętać, że torby termoizolacyjne mają również doskonałe działanie w utrzymywaniu ciepła posiłków. Nadają się zatem także na chłodne dni, kiedy chcemy przetransportować ciepły posiłek.
Piknik zamknięty w torbie izotermicznej to również gwarancja, że do jedzenia nie dostaną się owady i zanieczyszczenia – podczas plażowania czy rekreacji na trawie, o nie nietrudno.
Wkłady chłodnicze
Jeśli zależy nam na utrzymaniu chłodu, bezpieczeństwo i jakość produktów wymaga niskiej temperatury, przed spakowaniem jedzenia należy torbę schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce. Dodatkowo warto ją wyposażyć w tzw. wkład chłodniczy lub żel chłodniczy, który wcześniej powinien być umieszczony w zamrażalniku. Będzie on stopniowo oddawał ciepło, a tym samym przyczyni się do utrzymania na dłużej chłodu w torbie termoizolacyjnej.
Torby chłodnicze mają duże zastosowanie, kiedy w pikniku biorą udział małe dzieci. Wszelkie produkty mleczne, serki, jogurty i tego typu desery zabrane z myślą o najmłodszych pociechach są szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury i w efekcie utratę przydatności do spożycia.
autor: Dominika
zdjęcia: Vog, Galicja, fotolia.com