Mąka, ryż, kasze, orzechy, bakalie, wszelkiego rodzaju płatki choć wydają się bardzo trwałe, są podatne na zepsucie. Niezużyte w odpowiednim czasie mogą stać się ofiarą wołków zbożowych lub moli spożywczych. Trzymane w torebkach także znacznie łatwiej rozsypać, a też trudniej po nie sięgnąć, gdy są potrzebne, dlatego najlepiej je przechowywać w pojemnikach. Odpowiednie naczynia warto również wybrać, gdy produkty są podatne na zawilgocenie.
Pojemniki na produkty sypkich i przyprawy mogą być bardzo dekoracyjne, dlatego są idealnym rozwiązaniem także wówczas, gdy w szafkach jest mało miejsca – można je trzymać na otwartych półkach. Niektóre powinny być wręcz pod ręką – trudno wyobrazić sobie, byśmy sięgali w głąb szafek po sól czy cukier, kawę i herbatę.
Pojemniki na produkty ze sprawdzonych materiałów
Sypkiej żywności nie zużywamy w ciągu kilku dni, dlatego do ich przechowywania najlepiej wykorzystać naczynia ceramiczne, emaliowane lub szklane. Pojemniki na produkty są wykonane z materiałów sprawdzonych od bardzo dawna, dlatego też mamy pewność, że nie wydzielają żadnych toksycznych związków nawet po wielu latach użytkowania. Przy tym należą one do naczyń bardzo dekoracyjnych. Pojemniki emaliowane doskonale sprawdzą się w kuchniach o wystroju rustykalnym. Warto wybrać te, które tworzą komplet. Może się on składać z pojemników przeznaczonego do przechowywania cukru, kawy, herbaty oraz tworzącego z nimi komplet pojemnika na chleb.
Duże walory estetyczne mają także pojemniki ceramiczne. Bogato zdobione sprawdzą się we wnętrzach rustykalnych. Bardzo uniwersalne są pojemniki szklane. Funkcję dekoracyjną mogą pełnić przechowywane w nich produkty. Ozdobą może być ich kształt oraz kolorystyka. Bardzo efektowne są naczynia na przykład z nadrukiem w postaci koronki.
Pojemniki na produkty różnej wielkości
Pojemniki mogą mieć różną pojemność. Do dużych zalicza się te powyżej 1000 ml – są idealne do przechowywania mąki, ryżu czy kasz. W mniejszych o pojemności 950, 600 ml może znaleźć się żywność, po którą sięgamy często, na przykład płatki śniadaniowe, cukier lub kawa. Do przechowywania żywności aromatycznej na przykład kawy, herbaty lub przypraw warto wykorzystać szklane pojemniki próżniowe, w których na długo zachowają smak i aromat.
autor tekstu: Ania W.
zdjęcie tytułowe: pixabay.com