M jak Mrówka

Klasyczna kawiarka włoska – sposób na dobrą kawę

Klasyczna kawiarka włoska – sposób na dobrą kawę

Lubię kawę, jednak w mojej małej kuchni brakuje miejsca na ekspres. Zresztą uważam, że to zbędny i duży wydatek. Zainwestowałam więc w kawiarkę, która zajmuje niewiele miejsca, poza tym mój różowy czajniczek pasuje do wystroju wnętrza.

Kawiarki, czyli ciśnieniowe czajniki do kawy, znane są od bardzo dawna, przez pewien czas były zapomniane, jednak wracają do łask. I bardzo dobrze, ponieważ dzięki nim można przyrządzać pyszne napoje. Nie będę rozpisywała się na temat działania kawiarki, ponieważ jest ona mało skomplikowana – do sitka na kawę wsypuje się zmieloną kawę, a zbiornik na wodę napełnia. Gdy woda w dolnym zbiorniku zaczyna wrzeć, wzrastające ciśnienie wypycha ją do góry, wtedy woda przechodzi przez sitko z kawą, aż do górnego zbiornika,w którym gromadzi się napój. Czas przyrządzania wynosi 4-7 minut.

Kawiarka w wielu odmianach

Na rynku dostępne są kawiarki aluminiowe, stalowe, a nawet porcelanowe. Zaletą kawiarek aluminiowych jest stosunkowo niska cena, są także lekkie i szybko się nagrzewają. Dostępne są w oryginalnym kanciastym kształcie i przeróżnych kolorach. Jednak chociaż do ich produkcji stosuje się certyfikowane aluminium, to z upływem czasu mogą się odkształcać i odbarwiać, a kawa traci swój smak. Dużo trwalsze są kawiarki ze stali nierdzewnej. Jeśli się na nie zdecydujemy, to posłużą nam przez wiele lat. Mają opływowy kształt, a nie kanciasty, charakterystyczny dla włoskich czajniczków ciśnieniowych. Ponadto dostępne są wyłącznie w stalowym kolorze. Mniej popularne, trudniej dostępne i droższe są kawiarki porcelanowe. Wyglądem przypominają imbryki. Z porcelany wykonany jest jedynie górny zbiornik, w którym zbiera się zaparzona kawa, dolny zbiornik wykonany jest stalowy bądź aluminiowy.

Na co zwrócić uwagę wybierając kawiarkę

Kawiarki mają różną pojemność – możemy w nich przyrządzić 1, a nawet 18 filiżanek. Dostosujmy więc pojemność do osób, które piją w naszym domu kawę. Pamiętajmy jednak, że podawana przez producenta pojemność dotyczny filiżanki espresso, czyli 50 ml kawy (1 tz = 50 ml). Zwróćmy także uwagę, na jaki rodzaj kuchenki przeznaczona jest kawiarka. Nie będziemy mieli problemu z kupnem, jeśli jesteśmy posiadaczami kuchenki gazowej czy elektrycznej – większość kawiarek na nich działa. Niestety inaczej wygląda to w przypadku płyty indukcyjnej. Tutaj sprawdzi się wyłącznie model z ferromagnetycznym dnem – dla ułatwienia na spodzie urządzania lub opakowaniu producent umieszcza symbol indukcji. Co ważne, kawiarka indukcyjna zazwyczaj może być używana także na kuchence gazowej, elektrycznej i ceramicznej.

autor tekstu: Asia
zdjęcie tytułowe: AdobeStock

Redakcja Zobacz wszystkie wpisy

Joanna Szot

Skomentuj

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *