Woda płynąca z sieci wodociągowych spełnia wymagania przydatności do spożycia. Może się jednak zdarzyć, że ma nieprzyjemny smak lub zapach. Także stare rury wodociągowe pogarszają jakość wody. W domach jednorodzinnych zanieczyszczenie wody może być spowodowane przez płytkie położenie studni. Jak więc mieć czystą wodę? Najlepiej zainwestować w odpowiedni filtr.
Wybierając filtr do wody, warto wybrać rozwiązanie dopasowane do naszych potrzeb – ilości spożycia wody oraz efektem, jaki chcemy osiągnąć. Pamiętajmy, że jest to inwestycja nie tylko w nasze zdrowie, wygląd skóry i włosów, ale także lepsze funkcjonowanie urządzeń AGD (kamień osadzający się w czajniku czy pralce skraca ich żywotność). To również dobry sposób na ograniczenie wydatków i wysiłków związanych z zakupem wody butelkowej. Jakie filtry do wody mamy do wyboru?
Filtry dzbankowe
Najczęściej oczyszczają wodę za pomocą węgla aktywnego lub żywicy. Działają powoli i niestety krótko – możemy przefiltrować od 150 do 200 l wody. Sprawdzą się przy małej liczbie domowników. Dzbanki filtrujące to skuteczny, praktyczny i tani sposób na uzyskanie czystej oraz smacznej wody. Naczynia – szklane lub plastikowe – dostępne są w różnych pojemnościach. Dzbanki bez trudu możemy bez trudu przenosić i zabrać ze sobą na przykład na działkę.
Filtry nakranowe
Jak nazwa wskazuje, takie filtry montuje się na kranach – przykręca się je w miejscu perlatora, pasują do większości dostępnych na rynku baterii. Filtry nakranowe wyposażone są we wkład z węglem aktywnym, niektóre modele także w przedfiltr mechaniczny. Są niewielkie, niedrogie, mają dwupoziomowy przełącznik umożliwiający korzystanie z wody przefiltrowanej i nieprzefiltrowanej. Niestety są mało wydajne (ok. 700 l) – filtr należy wymieniać co 3 miesiące. Co ważne, można nimi filtrować wyłącznie zimną wodę.
Filtry naszafkowe
Umieszczane są na szafce kuchennej, nie są więc ozdobą kuchni. Montaż filtrów naszafkowych jest bardzo łatwy, a wkłady możemy wybierać sami, np. antybakteryjne, zmiękczające, odżelaziające.
Filtry podzlewozmywakowe
Montuje się je pod zlewem. Takie filtry składają się z obudowy i wkładu filtracyjnego, który w zależności od rodzaju trzeba wymieniać co 3-12 miesięcy. Najlepsze modele zbudowane są z 3 różnych wkładów: zmiękczającego wodę, usuwającego żelazo i chlor.
Filtry z odwróconą osmozą
To najdokładniejsze metoda uzdatniania wody. Filtry z odwróconą osmozą usuwają praktycznie wszystkie zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie, zarówno te rozpuszczone, jak i zawieszone, np. metale ciężkie, pierwiastki promieniotwórcze, bakterie i wirusy. Pracują z przepływem wody – otrzymujemy od razu oczyszczoną wodę. Odwrócona osmoza najczęściej montowane jest w szafce pod zlewem. Wodę czerpie się z oddzielnej wylewki. Nie martwy się, że zajmie dużo miejsca – obecnie są to bardzo małe urządzenia. Filtr z odwróconą osmozą możemy wyposażyć w mineralizator lub wkład rewitalizujący. Zaletą tego rozwiązania jest również łatwo wymienialny filtr, bez problemu poradzimy sobie sami.
Asia