M jak Mrówka

Jaka suszarka do grzybów

Jaka suszarka do grzybów

Suszenie grzybów jest świetną formą ich zakonserwowania. Można oczywiście suszyć je na parapecie, jednak zajmują one dość dużo miejsca i proces ten jest dość długi. Dużo lepszym sposobem jest zastosowanie suszarki do grzybów. Tylko jaką kupić?

Suszarka do grzybów jest łatwa w obsłudze, działa szybko (suszenie grzybów to kwestia 4-8 godzin) i sprawnie, nie czerpiąc zbyt dużo prądu. Urządzenie jest niewielkie, więc możemy przechowywać je w szafce – pojemność suszarki to najczęściej kilkanaście litrów. Najczęściej ma obły kształt i przezroczystą, plastikową obudowę umożliwiającą obserwację procesu suszenia. Suszarka jest stabilna, dzięki antypoślizgowym, gumowym nóżkom. Jeśli zdecydujemy się na model uniwersalny, możemy w niej suszyć nie tylko grzyby, ale także warzywa, owoce, zioła, kwiaty, a nawet ryby.Ceny suszarek są zróżnicowane – możemy kupić urządzenie już za kilkadziesiąt złotych, za przyzwoite polskie modele musimy zapłacić około 120 zł.

Na co zwrócić uwagę kupując suszarkę do grzybów

Sita. Jeśli zamierzamy suszyć duże ilości grzybów, potrzebny będzie nam model wyposażony w 8 lub 11 sit (najmniejsze mają 3 sita). Odległość między nimi powinna być równa. Dobrym rozwiązaniem są suszarki, w których możemy w zależności od potrzeb zmniejszać lub zwiększać liczbę poziomów. Ważna jest także wielkość otworów w sitach, gdyż wpływa na łatwość przedostawania się powietrza oraz czyszczenia po suszeniu. Przezroczyste sita są praktyczne, bo można podglądać, jak pracują.

Regulacja temperatury. Jeśli zamierzamy suszyć tylko grzyby (suszymy je w 70-90oC), wybierzmy model przeznaczony wyłącznie do tego celu. Natomiast w przypadku, gdy będziemy suszyć warzywa czy owoce, kupmy suszarkę z regulacją temperatury. Niektóre modle wyposażone są w cyfrowe wyświetlacze, które umożliwiają płynną regulację temperatury.

Pojemność. Najczęściej pojemność suszarki podawana jest w litrach, co niewiele nam mówi – pojemność suszarki do grzybów to przeważnie około 11 litrów. Największe modele do użytku domowego to te 15-litrowe i to już duże urządzenia. Jednak przy wyborze urządzenia lepiej kierować się ilością, wielkością i głębokością sit (tacek). Sprawdźmy również wymiary całego urządzenia, ponieważ od tego zależy, gdzie będziemy je przechowywać – czy zmieści się na przykład w szafce.

Moc suszarki. Od tego parametru zależy czas suszenia – im wyższa moc suszarki, tym krótszy czas suszenia. Na rynku dostępne są suszarki w przedziale od 250 do 400 W – jest to przedział optymalny, nie kupujmy suszarek, których moc wykracza poza te granice. Zwróćmy także uwagę na wentylator (10-15 W) oraz grzałkę, ponieważ mają także wpływ na długość suszenia. Z tego powodu nie wybierajmy najsłabszej suszarki, gdyż suszenia nie będzie zbyt efektywne. Warto także sprawdzić pobór mocy i wybrać tą najbardziej energooszczędną.

Dodatkowe funkcje i akcesoria. Suszarka do grzybów powinna być wyposażona w funkcję powietrza obiegowego – zapewni to równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza po suszarce, przy pomocy wentylatora czy dmuchawy. Natomiast timer, czyli programator, umożliwi nam ustawienie czasu suszenia. W ten sposób nie będziemy musieli pamiętać o naszym suszu, gdyż urządzenie samo się wyłączy w odpowiednim momencie. Dobrze też, aby suszarka była wyposażona w zabezpieczenie przed przegrzaniem. Niektóre modele mają schowek na przewód elektryczny. Warto także, by suszarka rozkładała się na części – to ułatwi nam jej czyszczenie, a nawet mycie jej w zmywarce.

Do niektórych modeli suszarek możemy dokupić dodatkowe akcesoria, na przykład silikonowe maty, na których można wysuszyć półpłynne produkty, np. domowe masy.

autor tekstu: Asia



Redakcja Zobacz wszystkie wpisy

Joanna Szot

Skomentuj

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *