M jak Mrówka

Formy na tarty – jaką wybrać?

Formy na tarty – jaką wybrać?

Tarty i tartaletki zarówno słodkie, jak i słone zdobyły nasze serca oraz żołądki. Nie powinno nas to dziwić. Są bardzo smaczne i zazwyczaj łatwe oraz szybkie do wykonania. Gwarancją sukcesu kulinarnego jest – oczywiście poza znajomością doskonałych przepisów – wyposażenie w dobrą formę na tartę. Jaką możemy wybrać?

Do dyspozycji mamy formy do tart, które różni materiał, z jakiego zostały wykonane – mogą być silikonowe, szklane, ceramiczne lub metalowe. Także ich kształt może być różny – chociaż najbardziej popularne są formy okrągłe, to można również spotkać prostokątne i kwadratowe. Jednak niezależnie od tych właściwości wszystkie są dość płytkie – mają głębokość około 3-4 cm. Większość wyróżnia także karbowany brzeg, dzięki któremu tarty zyskują charakterystyczną dekoracyjną „falbankę”, sprawiającą, że ciasto nie zsuwa się podczas pieczenia. Można jednak kupić modele z gładkim brzegiem. Ich wielkość jest także zróżnicowana – dostępne są zarówno niewielkie potrzebne do wykonania małych tartaletek, jak i całkiem duże o średnicy ponad 30 cm.

Formy na tarty – jaką wybrać?

Silikonowe formy do tart

Szturmem zdobywają nasze kuchnie, są bowiem bardzo trwałe – nie można ich zarysować czy rozbić lub odkształcić, nie zajmują dużo miejsca podczas przechowywania – można je bowiem zwinąć. Są także bardzo wytrzymałe na niskie i wysokie temperatury od -60 do 240oC. Łatwo z nich wyjmiemy upieczone ciasto bez konieczności wyłożenia formy papierem do pieczenia. Nie sprawiają także problemów z myciem. Mogą być wyprofilowane z wygodnymi uchwytami ułatwiającymi wkładanie i wyjmowanie wypieku z piekarnika. Ich minusem jest jednak wysoka cena – za proste niewielkie produkty trzeba zapłacić powyżej 15 zł, te wyposażone w dodatkowy ceramiczny talerz kosztują nawet ponad 100 zł.

Formy na tarty – jaką wybrać? Formy na tarty – jaką wybrać?

Szklane i ceramiczne formy do tarty 

Są efektowne, dlatego można w nich serwować wypiek. Chociaż długo się nagrzewają, to równie długo trzymają ciepło. Należą do dość odpornych na zarysowania, nie straszna im też korozja, jednak można je stłuc. Niekiedy problemem jest także wyjęcie z nich wypieku. Doskonale rozprowadzają równomiernie ciepło, dlatego gwarantują, że ciasto wypieka się równomiernie. Wykonane ze szkła umożliwiają kontrolowanie pieczenia. Są dość drogie, atrakcyjne, kolorowe modele z kamionki mogą kosztować nawet powyżej 60 zł. Wykonane z żaroodpornego szkła są tańsze i dostępne w granicach 20 zł.

Metalowe formy do tart

Ich atutem jest niewątpliwie niski koszt – są dostępne nawet za około 5 zł. Najczęściej są wykonane z aluminium lub ocynkowanej stali. Warto wybrać blachę metalową wykończoną teflonem, co gwarantuje, że ciasto nie będzie do niej przywierało. Blaszana forma jest lekka i odporna na wysokie temperatury, jednak można ją łatwo zarysować.

Ania

Redakcja Zobacz wszystkie wpisy

M jak mrówka

Redakcja kwartalnika "M jak mrówka", wydawanego przez PSB i ukazującego się w sieci sklepów PSB Mrówka. Przygotowanie każdego numeru poprzedzone jest nie tylko wyprawami do sklepów i w plener w celu poszukiwania nowinek technicznych i praktycznych rozwiązań do naszych domów, ale także dyskusjami na temat zasadności grubej warstwy izolacji cieplnej czy mody na ombre. Pomysłami i obserwacjami dzielimy się również na naszym blogu.

Skomentuj

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *