M jak Mrówka

Blacha do pizzy – jaka najlepsza

Blacha do pizzy – jaka najlepsza

Mój syn uwielbia pizzę, to właśnie dla niego postanowiłam nauczyć się przygotowywać tę potrawę. Okazało się, że wcale nie jest to takie trudne – szczególnie, że w dzisiejszych czasach mamy mąkę do pizzy i drożdże instans. Jednak do przygotowywania pizzy potrzebna jest odpowiednia blacha.

Blacha do pizzy – jaka najlepsza
fot. pixabay.com

Najpierw zamierzałam kupić kamień do pizzy, bo chciałam podejść do swojego kucharzenia profesjonalnie, ale mój chrześniak – który jest dobrym kucharzem i zna moje podejście do gotowania – stwierdził, że w zupełności wystarczy mi blacha do pizzy. No tak, tylko jaka?

Blacha do pizzy z dziurami

Blacha do pizzy musi mieć specjalne dziurki, dzięki czemu ciasto będzie lepiej się przypiekało i całe ciepło będzie się równomiernie rozchodziło. Ponadto taka blacha spowoduje, że bez problemów wyciągniemy z niej ciasto – nie połamie się i nie pokruszy. Chyba najpopularniejsze są blachy ze stali oksydowanej pokrytej materiałami zapobiegającymi pojawianiu się korozji. Ich wadą – przynajmniej dla mnie – jest to, że nie wolno ich myć w zmywarce, ale ich cena jest niewygórowana. Za to w zmywarce można myć blachy wykonane ze stopów aluminium. Są nieco droższe, ale za lepszy materiał trzeba więcej zapłacić, to oczywiste. Nie obawiajmy się, aluminium nie zmienia smaku potrawy. Możemy zdecydować się także na blachę ze stali węglowej. Jest bardzo estetyczna, niestety odznacza się niską odpornością na korozję, Nie można ich też myć w zmywarce, a także używać w temperaturze wyższej niż 240oC. Na rynku dostępne są także inne blachy np. pokryte powłokami teflonowymi czy silikonowe. Pamiętajmy tylko, że jeśli używamy blachę ze stali nierdzewnej, to do wyciągania pizzy używajmy wyłącznie łopatki drewnianej lub silikonowej. W ten sposób nie zniszczymy powłoki – do porysowanej blachy ciasto będzie przylegało.

Blacha do pizzy a średnica

Blachy do pizzy dostępne w różnych wielkościach oraz średnicach. Zazwyczaj mają średnicę 20-40 cm, a więc wielkości najpopularniejszych do tego dania. Jeśli wybieramy blachę do domowego użytku, sprawdźmy, czy zmieści się ona do naszego piekarnika. Chociaż zazwyczaj blachy do pizzy są okrągłe, ale jeśli zależy nam na innym kształcie, to bez problemu kupimy blachy np. prostokątne.

Blacha do pizzy to nie wszystko

W trosce o ładne podanie pizzy, warto zaopatrzyć się w duży talerz do pizzy lub drewnianą deseczkę. Przyda się także specjalny nożyk do krojenia – umożliwi szybkie i łatwe pokrojenie pizzy na równe kawałki.

autor tekstu: Asia
zdjęcie otwierające: pixabay.com

Redakcja Zobacz wszystkie wpisy

Joanna Szot

Skomentuj

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *