Do wielu domowych wypadków dochodzi w kuchni. Nic dziwnego – to miejsce, w którym domownicy spędzają dużo czasu. Tu też znajduje się wiele ostrych przedmiotów i urządzeń zasilanych prądem oraz gazem, będących źródłem wielu zagrożeń dla naszego zdrowia.
O skutecznym zapobieganiu niebezpiecznym sytuacjom warto pomyśleć już na etapie projektowania i wykańczania kuchni. Planując rozmieszczenie poszczególnych sprzętów, pamiętajmy, że kuchenka nie powinna znajdować się w pobliżu drzwi ani okna. Mogłoby bowiem dojść do zapalenia się firanki lub zdmuchnięcia płomienia przez podmuch powietrza napływającego przez otwarte okno. W przypadku kuchenek gazowych starszego typu spowodowałoby to poważne ryzyko zatrucia gazem czy nawet wybuchu. Planując w kuchni wyspę, na której zamierzamy umieścić płytę grzewczą, zadbajmy o to, aby miała ona odpowiednie wymiary, tak aby nie narażać przechodzących obok niej domowników na poparzenie. Płyta znajdująca się w bliskiej odległości od krawędzi wyspy stwarza bowiem spore ryzyko.
Jako materiał posadzkowy w kuchni najczęściej stosuje się płytki ceramiczne. Dobrze, jeśli będą to płytki antypoślizgowe – wówczas, nawet gdy wylejemy coś na posadzkę, ryzyko upadku będzie mniejsze. Do oznaczenia właściwości antypoślizgowych płytek ceramicznych używa się symboli R9-R13. Im wyższa liczba, tym płytki będą mniej śliskie.
O bezpieczeństwie domowników przebywających w kuchni w dużej mierze decyduje rodzaj sprzętu AGD. Aby uniknąć poparzeń, do których często dochodzi w trakcie przyrządzania posiłków, warto zdecydować się na płytę indukcyjną, która ogrzewa jedynie powierzchnię znajdującą się bezpośrednio pod naczyniem. Takie płyty często umożliwiają nam zaprogramowanie czasu gotowania osobno dla każdego pola grzewczego. Jest to bardzo przydatna funkcja, dzięki której unikniemy pożaru spowodowanego pozostawieniem na płycie gotujących się potraw bez nadzoru.
Wybierając piekarnik, warto zwrócić uwagę na modele z wielowarstwową szybą, zapobiegającą oparzeniu. Dzięki odpowiedniej budowie zewnętrzna strona szklanej tafli nie nagrzewa się nawet wówczas, gdy w piekarniku panuje bardzo wysoka temperatura.
Pamiętajmy też, że bezpieczna kuchnia to dobrze zorganizowany warsztat pracy. Zadbajmy więc o to, aby wszystkie przedmioty miały w niej swoje miejsce, na które będą regularnie odkładane.
autor: Beata
zdjęcia: fotolia.com