Niewielkie zielone kiełki w gęstej kępie to popularna i smaczna dekoracja wielkanocnego stołu. Rzeżucha jest łatwa w uprawie, szybko rośnie, warto zatem posadzić ją na nadchodzące święta.
Właśnie teraz na stoiskach z dekoracjami wielkanocnymi lub na stoikach z nasionami na kiełki możemy znaleźć woreczki z nasionami rzeżuchy do samodzielnego wysiewu. Producenci oferują bardzo często dodatkowo estetyczne pojemniki do sadzenia rzeżuchy, a nawet gotowe inspekty, które wymagają jedynie regularnego podlewania.
Rzeżucha kiełkuje bardzo szybko i w ciągu kilku dni osiąga zadowalający wzrost tworząc zieloną, dekoracyjną gęstą kępę. Dlatego jeśli chcemy, by była ozdobą wielkanocnego, stołu najlepiej rozpocząć wysiew na tydzień przed świętami.
Jak sadzić rzeżuchę?
Nasiona rzeżuchy to drobne, brązowe koraliki przypominające wyglądem i wielkością siemię lniane. Nie wymagają jakościowo dobrego podłoża, jedynie stałej wilgoci. Dlatego rzeżuchę można z powodzeniem sadzić na mokrej wacie, ligninie lub gazie. Wystarczy wybrać dekoracyjny pojemnik, np. szklany półmisek, płaską podstawkę doniczkową, niewielkie miseczki albo inną dekoracyjną ceramikę, która wyglądem, kolorem i kształtem ładnie zaprezentuje się na wielkanocnym stole. Dno naczynia wypełniamy ok. 0,5 cm warstwą wyściółki (wspomnianej waty, gazy lub ligniny) i delikatnie podlewamy. Aby uniknąć nadmiernej ilości stojącej wody, a jedynie zwilżać podłoże, warto do podlewania używać ręcznego opryskiwacza. Na tak przygotowane podłoże wysypujemy dość gęsto (jedno obok drugiego) drobne nasionka rzeżuchy. Staramy się, aby pozostało jak najmniej prześwitów, ale jednocześnie, żeby nasiona nie leżały na sobie. Możemy rozprowadzić je również kuchenną łopatką. Tak przygotowaną rzeżuchę obficie podlewamy równomiernie opryskując wodą i stawiamy w dość słonecznym miejscu, np. na parapecie.
Już po dwóch dniach nasiona zaczną pękać i odsłaniać zielonkawe kiełki, które stopniową zaczną wznosić się ku górze. Rzeżuchę podlewamy 3 razy dziennie: rano, w południe i wieczorem. Aby uzyskać ładny pokrój i równomierną kępę, warto obracać naczynie z kiełkami, ponieważ będą one wyraźnie pochylać się w stronę światła.
Rzeżuchę możemy posadzić również tradycyjnie w ziemi do kwiatów w płaskiej lub owalnej doniczce. Pamiętajmy jednak, że przykryte ziemią nasiona zaczną kiełkować nieco później, zatem jeśli chcemy osiągnąć docelowy efekt, należy rzeżuchę posadzić o 3 dni wcześniej niż w wariancie bez ziemi.
Smaczna rzeżucha pełna witamin
Kiełki tej rośliny, jak większość młodych pędów roślinnych, w tej fazie wzrostu to magazyn witamin i minerałów. Rzeżucha zawiera witaminę C, A, B, K, a także żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, mangan i jod. Ma ciekawy, charakterystyczny lekko ostry smak, co sprawia, że doskonale podkreśla smak łagodnych potraw. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie jaj, ziemniaków, twarożku, ale bezkonkurencyjna jest jako zwieńczenie prostej kanapki ze świeżego chleba z masłem.
Rzeżuchę jemy tylko świeżą, każdorazowo odcinając kiełki w 1/4 wysokości w ilości jaką potrzebujemy do danej potrawy.
Rzeżucha nie nadaje się do długotrwałego wzrostu, stopniowo będzie nadmiernie się wydłużać, blednąć, a nawet gnić. Jeżeli lubimy to zioło i chcielibyśmy spożywać je częściej, warto rzeżuchę wysiewać na zakładkę, kiedy konsumujemy pierwszy plon, drugi jest już w fazie wzrostu.
autor tekstu: Dominika
zdjęcie otwierające: pixbay.com