Znane z kuchni naszych mam i babć garnki emaliowane są nadal chętnie kupowane. Kolorowe, z uroczymi wzorami dobrze prezentują się w każdej kuchni. Ponadto nie uwalniają żadnych szkodliwych substancji podczas przygotowywania potraw.
Wybór garnków emaliowanych jest bardzo duży. Dostępne są w różnych rozmiarach, z uchwytami, rączkami i dzióbkami. Mogą być jednokolorowe lub zachwycać wzorami, np. groszków, kwiatowych kompozycji czy motywów zwierzęcych i ludowymi. Jeśli tylko się na nie zdecydujemy, z pewnością dobierzemy zestaw pasujący do naszej kuchni i to w dobrej cenie.
O garnkach emaliowanych…
Korpusy garnków emaliowanych wykonane są z blachy stalowej pokrytej powłoką emaliowaną (powstałą ze sproszkowane szkła, to nie jest farba!!!), która odznacza się właściwościami antybakteryjnymi i nie zmienia smaku przygotowywanych potraw. Ponadto potrawy nie przypalają się, dzięki temu, że pokryte emalią dno równomiernie rozprowadza ciepło. Garnki emaliowane są lekkie i stosunkowo tanie. Pamiętać należy, że wymagają stosowania przyborów kuchennych pozbawionych ostrych krawędzi, gdyż łatwo można je uszkodzić. Z czasem emalia może też odpryskiwać. Zewnętrzne odpryski nie dyskwalifikują naczynia (po prostu brzydziej wygląda), jednak wewnętrzne uszkodzenia powodują, że garnka nie powinniśmy już używać. Pewną niedogodnością jest również to, że zbyt długo nie utrzymują wysokiej temperatury.
Pokryte emalią garnki można używać na kuchenkach wszystkich typów (również na płytach indukcyjnych), a także myć w zmywarce. Ponadto odporne są na wysokie temperatury, korozję, ścieranie oraz detergenty stosowane w domowych warunkach. Nie nadają się także do kuchenek mikrofalowych czy piekarników, ale spokojnie możemy przechowywać w nich jedzenie w lodówce.
Jak dbać o garnki emaliowane
Jak już wspomniałam, garnki emaliowane są podatne na zarysowanie, dlatego używamy podczas gotowania przyborów kuchennych z drewna lub tworzyw sztucznych – nigdy metalowych!!! Najlepiej czyścić je zaraz po gotowaniu za pomocą ciepłej wody, miękkiej gąbki i oczywiście płynu do naczyń – zakazane jest stosowanie druciaków, żrących środków czystości czy zeskrobywanie jedzenia ostrym nożem. Jeśli nie możemy pozbyć się wyschniętych zabrudzeń, namoczmy przed myciem garnek w ciepłej wodzie. Do wody możemy dodać odrobinę soli – nie używajmy natomiast wody z octem, gdyż taki roztwór może uszkodzić emalię. Garnki emaliowane źle znoszą gwałtowne zmiany temperatury. Z tego powodu nie zalewajmy ich zimną wodą zaraz po gotowaniu oraz nie odgrzewajmy od razu dań wyciągniętych z lodówki – odczekajmy, aż nabiorą temperatury pokojowej. Aby uchronić naczynia przed uderzeniami i odpryskami, na półce lub w szufladzie gdzie je przechowujemy ułóżmy maty silikonowe. Nie przechowujmy też garnków jeden w drugim, a jeśli już, to stosujmy zabezpieczenia. Możemy między garnki włożyć gazetę, tkaninę lub specjalną matę ochronną do przechowywania naczyń, która amortyzuje uderzenia.
Asia