Lekkie letnie desery – kto się im oprze, szczególnie jeśli zostały przyrządzone w naszej kuchni. Do najbardziej atrakcyjnych można zaliczyć orzeźwiające i niskokaloryczne sorbety, które należą do najpopularniejszych dzisiaj mrożonych deserów. Do ich przyrządzenia wystarczy tylko woda oraz owoce.
Lato to szczególna pora roku. W naszym klimacie tylko teraz możemy wykorzystać zwiewne sukienki czy lekkie koszule. To także czas, gdy rozkoszujemy się niepowtarzalnymi smakami świeżych, dojrzewających w pełnym słońcu owoców i warzyw. I chociaż dzisiaj truskawki, maliny czy borówki są dostępne nawet w styczniu, to tylko te majowe, czerwcowe czy lipcowe smakują wyśmienicie. Gdy nasycimy się walorami smakowymi surowych owoców, warto je wykorzystać do przyrządzania sezonowych potraw. Szczególnie cieszmy się lekkimi, własnoręcznie przyrządzonymi deserami takimi jak sorbety, lody czy delikatne ciasta owocowe.
Foremki do lodów i sorbetów
O tym, że liczy się nie tylko to co jemy, ale też jak jemy wiedzą wszyscy – nawet najbardziej smakowita potrawa podana w nieestetycznej formie straci bardzo wiele, dlatego zadbajmy, by wykonane przez nas lody czy sorbety miały odpowiednią oprawę. Z pewnością smak mrożonych deserów przygotowanych domowym sposobem podniesie ich odpowiednia forma, którą możemy im nadać za sprawą różnorodnych foremek wykonanych z plastiku lub silikonu. Dużym powodzeniem cieszą się foremki, które nadają mrożonym deserom kształt tradycyjnych lodów na patyku. Warto wybrać foremkę, w której patyczek jest jej elementem – niektóre modele wymagają bowiem dopełnienia w postaci dodatkowych, kupowanych osobno patyczków. Nie tylko najmłodsi konsumenci będą zachwyceni, gdy dostaną do spałaszowania letni przysmak w postaci parasolki, stópki, ananasa, misia, pingwina czy bałwanka. Te wyszukane kształty najczęściej można uzyskać stosując formy silikonowe.
Sorbety w pucharkach
Jeśli chcemy serwować nasze lody lub sorbety przy stole, najlepiej wykorzystać specjalnie do tego celu zaprojektowane pucharki. Moim zdaniem najefektowniej kolorowy letni deser będzie się prezentował w naczyniu wykonanym z przezroczystego szkła, szczególnie rżniętego lub kryształowego. Pucharek to naczynie, którego czasza jest wyniesiona na nóżce. Te o szerokiej czaszy warto wykorzystać, gdy chcemy wzbogacić sorbet lub lody o dodatki takie jak owoce, wafelki czy bitą śmietanę. Taka forma pozwala bowiem na stworzenie efektownej kompozycji, jest również ułatwieniem podczas rozkoszowania się smakiem deseru – dostęp do wszystkich dodatków jest wtedy bardzo łatwy. Do bardzo dekoracyjnych należą także pucharki w kształcie kwiatowego kielicha „tuby”. Niektóre z nich są bardzo dekoracyjne, przypominają bowiem kształtem kwiatostany dzwonków czy tulipanów.
Można też inaczej
Ale pucharki to nie jedyny sposób na podanie sorbetów czy lodów. Zwolenników stylu minimalistycznego z pewnością usatysfakcjonuje podanie mrożonych deserów w ceramicznych lub fajansowych miseczkach lub kokilkach, czyli małych naczyniach w formie miseczki. Wybierzmy te najprostsze, kubiczne w kształcie zbliżonym do ściętego walca w kolorze neutralnej bieli – doskonale podkreślą soczystość koloru owocowego deseru.
autor: Ania
zdjęcia: fotolia.com