M jak Mrówka

Spiżarnia – gdzie ją zaplanować

Spiżarnia - gdzie ją zaplanować

Nikogo nie trzeba przekonywać, że zaplecze gospodarcze, jakie oferuje spiżarnia, ma same atuty. Bez trudu ulokujemy w niej wszystko to, co nie mieści się w kuchni i lodówce.

Spiżarnia to ekonomiczne pomieszczenie, gdyż nie musimy go ogrzewać ani nadmiernie doświetlać. Może być pozbawione okna, a nawet będzie to działało na jego korzyść, gdyż brak przeszklenia zapewni utrzymanie stałej temperatury we wnętrzu. Wystarczy tylko mieć wolną przestrzeń na urządzenie spiżarni, a jej zalety szybko dostrzeżemy.

Spiżarnia - gdzie ją zaplanować

Spiżarnia – odpowiednie miejsca

Najwygodniejszym miejscem na urządzenie spiżarni będzie pomieszczenie przylegające do kuchni lub wydzielone z części jej powierzchni. Bliskość spiżarni ułatwi przygotowywanie posiłków, odstawianie świeżo zrobionych weków na półki czy szybkie korzystanie ze sprzętów AGD. Minusem takiej lokalizacji jest zbyt wysoka temperatura wnętrza. Szybko psujące się produkty muszą być przechowywane w takiej sytuacji w chłodziarce.

Jednak czasem łatwiej wygospodarować dodatkowe pomieszczenie w innej części domu, bywa również tak, że niewielka kuchnia nie jest w stanie pomieścić dodatkowego zaplecza gospodarczego. Wówczas doskonałym rozwiązaniem będzie umieszczenie spiżarni w piwnicy, która stwarza idealne warunki do przechowywania produktów spożywczych, gdyż nie jest pomieszczeniem zbyt ciepłym, a w zimie temperatura w niej nie spada niebezpiecznie nisko. Taka spiżarnia to doskonałe miejsce na magazynowanie warzyw, przetworów w słoikach oraz wina.

Dobrym rozwiązaniem może być usytuowanie spiżarni w pobliżu garażu. Ta część domu również nie jest nazbyt ogrzewana, co sprzyja przechowywanym artykułom. Dodatkowo wygodnie jest zaplanować spiżarnię na trakcie komunikacyjnym prowadzącym od miejsca postojowego dla samochodu do kuchni. Dzięki temu zbiorcze opakowania kupowanych w hurtowych ilościach produktów, takie jak zgrzewki wody czy ciężkie siatki z kilkoma kilogramami ziemniaków, mogą zostać szybko ulokowane bez konieczności dźwigania ich przez całą przestrzeń domu.

W końcu spiżarnię nierzadko urządza się w sąsiedztwie pomieszczeń gospodarczych, jednak należy pamiętać, że nie powinno być w nich zbyt ciepło.

AHA

Redakcja Zobacz wszystkie wpisy

M jak mrówka

Redakcja kwartalnika "M jak mrówka", wydawanego przez PSB i ukazującego się w sieci sklepów PSB Mrówka. Przygotowanie każdego numeru poprzedzone jest nie tylko wyprawami do sklepów i w plener w celu poszukiwania nowinek technicznych i praktycznych rozwiązań do naszych domów, ale także dyskusjami na temat zasadności grubej warstwy izolacji cieplnej czy mody na ombre. Pomysłami i obserwacjami dzielimy się również na naszym blogu.

Skomentuj

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *