M jak Mrówka

Silikon w kuchni

Silikon w kuchni

Silikon od niedawna gości w naszych kuchniach, jednak już teraz niewielu z nas nie wyobraża sobie bez niego codzienności. Za co cenimy to unikalne tworzywo?

Odporny zarówno na bardzo niskie (do -50oC), jak i wysokie temperatury (do 300oC) sprawdzi się na każdym etapie przygotowania posiłku. Silikon doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu oszczędzimy na energii i czasie pieczenia. Nie reaguje na działanie czynników atmosferycznych, nie starzeje się oraz wykazuje wysoką odporność chemiczną – to inwestycja na lata. Do jego gładkiej powierzchni nic nie przywiera. To nie tylko dobra wiadomość dla fanów szybkiego zmywania (oczywiście silikonowe akcesoria możemy prać w zmywarce), ale także dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie – podczas pieczenia ciast czy mięs możemy znacznie zredukować ilość tłuszczu, bo i tak z łatwością wyjmiemy je z formy. Jeśli jakieś zanieczyszczenia przywrą do naczynia, usuniemy je wodą i miękką gąbką. Nigdy nie używajmy ostrych myjek i detergentów, żeby nie uszkodzić produktu. Silikon jest bardzo elastyczny i nie zmienia kształtu, więc z pewnością zachowamy estetyczny wygląd każdego wypieku. Zdecydowana większość silikonowych naczyń możemy składać, więc zajmują niewiele przestrzeni. Pamiętajmy, że najwyżej jakości jest silikon platynowy. Co zrozumiałe, zapłacimy za niego znacznie więcej niż za tworzywo bez dodatku platyny. Zawsze sprawdzajmy na etykiecie, w jakim stopniu producent spełnia nasze oczekiwania i czy kupujemy 100% silikon. Wymieszany z innym surowcem może odbarwiać się, kurczyć i chłonąć nieprzyjemne zapachy.

Silikon w kuchni

Przybory kuchenne z silikonu

Do innych przydatnych w kuchni silikonowych przedmiotów należy tłuczek do ziemniaków oraz pokrywki na kubki – z nimi z łatwością utrzymamy ciepło napoju. Obręcz do jajek sadzonych w kształcie chmury, zająca czy jajka każdemu, niezależnie od wieku, przyniesie wiele frajdy. Do niezwykle pomocnych przyrządów należą sitka do zlewozmywaka. Są bardzo elastyczne, dostosowują się kształtem do odpływu i z łatwością usuniemy z nich resztki jedzenia.

Dla prawdziwych fanów kuchennych gadżetów znajdą się jeszcze inne produkty. Należy do nich wyciskać do cytryny. Wkładamy do niego połowę owocu i kilkukrotnie ściskamy – sok wypływa przez otwory, a miąższ i pestki pozostają w środku.

W jeszcze większy zachwyt wprawia obierak do czosnku. Wystarczy włożyć do niego kilka ząbków czosnku i przycisnąć do blatu, by zaraz wyjąć ze środka obrane ząbki. Suche łupiny pozostają wewnątrz.

Pieczenie z silikonem

Prawie każda pani domu wykorzystuje dzisiaj silikonowe akcesoria podczas pieczenia. Miłośnicy ciast mogą przyrządzić je od początku do końca z pomocą silikonowego wyposażenia. Na rynku dostępne są wszystkie możliwe silikonowe formy do ciast – tart, bab, muffinek. Gotowe wypieki udekorujemy kremem czy lukrem za pomocą specjalnej silikonowej strzykawki. Stolnica z podziałką przyda nam się nie tylko w fazie wyrabiania masy, ale i pieczenia – rozłóżmy na niej nasze ciastka i wstawmy do piekarnika. Placek rozwałkujemy wałkiem pokrytym silikonem, dzięki niemu ciasto całkowicie odczepi się od wałka. Trzepaczka, lejek czy szpatułka, którą zgarniemy resztki ciasta z misy pozwolą nam na wydajne wykorzystanie masy. Bardzo wygodne w użyciu są łapki i rękawice kuchenne. Zazwyczaj są w kształcie pyska jakiegoś zwierzęcia – świnki, psa czy kota. Ich antypoślizgowa powierzchnia zagwarantuje nam bezpieczeństwo. Jeśli pieczemy lasagne czy mięso, pomyślmy o brytfannie. Danie podane w takim naczyniu z pewnością zachwyci gości.

Mrożenie i gotowanie z silikonem

Silikonowe przybory sprawdzą się w zamrażarce. Foremki do lodu z tego materiału nie mają sobie równych. Przybierają przeróżne kształty, np. rybek, serc, paluszków. Zamrażane w nich produkty bardzo łatwo odchodzą od formy. Nie są też drogie. Jeśli robimy lody, przegotowujmy je w silikonowej misie. Możemy zamrozić w niej też ciasto. Wówczas będziemy mieć pewność, że bez odejdzie od naczynia.

Silikonowe akcesoria przydadzą się również podczas gotowania. Bardzo wygodna jest łyżka cedzakowa. Może być niezastąpiona przy robieniu jajek w koszulkach czy pierogów. Godne uwago są także durszlaki. Po zwinięciu zajmą tyle samo miejsca, co talerz. Prawdziwym hitem jest składany czajnik. Zachwyca nie tylko futurystycznym wyglądem, ale i funkcjonalnością. Łatwo się go myje, w każdej chwili można go złożyć. Równie efektownie prezentują się silikonowe garnki, sprawdzają się w piekarniku i mikrofali. Jeśli lubimy potrawy z pary, zainwestujmy w parownik z tego materiału. Gorące naczynia możemy umieścić na podkładkach. Pomyślmy też o specjalnych plecionych sznurkach, dzięki którym utrzymamy w pionie szparagi podczas gotowania czy zabezpieczymy przed rozpadem roladę mięsną.

AHA

O autorze Zobacz wszystkie wpisy

mjakmrowka