M jak Mrówka

Deski do krojenia – jakie kupić?

fot. fotolia.com

Przyjrzałam się swoim deskom do krojenia i ich stan pozostawia wiele do życzenia. Drewniane są popękane, chyba dlatego, że myłam je w zmywarce, a plastikowe strasznie porysowane. Postanowiłam więc, że przy najbliższej okazji wymienię je nowe.

Jednak jaką deskę kupić? Ich wybór jest duży – deski drewniane, plastikowe, szklane, bambusowe, a nawet z kamienia. Ale od czego jest internet. Po przeczytaniu kilkunastu artykułów, mój wybór padł na kolorową deskę szklaną. A wy jaką wybierzecie?

fot. fotolia.com

Deski do krojenia drewniane

O zaletach drewna nie trzeba nikogo przekonywać – jest nie do skrojenia. Moja deska służy mi już z 10 lat. Do produkcji desek używa się różnych gatunków drewna, chociaż nie wiem, czy sprzedawcy w sklepie będą mieli taką wiedzę. Ale nie martwy się, każda drewniana deska jest nie do zdarcia. Do zalet desek z drewna można zaliczyć to, że na drewnianej powłoce nie rozwijają się zarazki i bakterie (drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze), zacięcia po jakimś czasie stają się mniej widoczne oraz, co ważne, noże się na niej nie tępią. Natomiast do wad deski drewnianej można zaliczyć, że długo utrzymuje zapachy, np. krojąc na niej cebulę przez minimum godzinę po umyciu będzie jeszcze pachniała tym warzywem.  A i lepiej nie myć jej w zmywarce, zresztą jak każdego drewna, mocno nasiąka wodą.

Deski do krojenia bambusowe

Z wyglądu przypominają deski drewniane, jednak wykonane są ze specjalnie sprasowanej trawy. Bambusowe deski do krojenia mogą być dwa razy bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne niż drewniane (zostały zaimpregnowane olejem i wzmocnione), a jednocześnie o połowę od nich lżejsze. Zwolennicy desek bambusowych twierdzą, że materiał ten minimalizuje wady drewna (szybciej schnie, zapachy nie utrzymują się długo), zachowując jego zalety,.  

Deski do krojenia plastikowe

Ten rodzaj desek spokojnie możemy umyć w zmywarce. Dla mnie to duża zaleta. Jednak na deskach plastikowych widać wszystkie zacięcia, które nie zasklepiają się i po jakimś czasie deska wygląda nieestetycznie. Deski do krojenia z plastiku nie mają naturalnej powłoki antybakteryjnej i jeśli bakterie zagłębią się w miejscach nacięć, trudno je stamtąd usunąć. Wśród zalet należy wymienić to, że deski plastikowe nie niszczą noży.

Deski do krojenia szklane

Wykonane są z hartowanego szkła, dzięki czemu na ich powierzchni na widać śladów krojenia – przez długie lata deska wygląda jak nowa. Niestety wadą szklanych desek jest to, że tępią noże oraz nóż ślizga się po szklanej tafli. Jednak nadal upieram się, że kupię szklane deski, które można myć w zmywarce i są kolorowe .

Deski do krojenia z kamienia

Są ciężkie, masywne, wyglądają jak miniblat. Kamienne deski do krojenia są odporne na zarysowania, jednak szybko tępią się na nich noże – jednak zawsze wymieniając deskę, możemy również wymienić noże na ceramiczne, które są odporne na kamień. Do zalet zaliczyć można to, że nie pochłaniają zapachów i nie stanowią lokum dla bakterii.

Asia

 

O autorze Zobacz wszystkie wpisy

mjakmrowka